maanantai 27. lokakuuta 2014

KÖYHYYS MASENTAA

Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta. Yhä useampi leipäjonoissa asioivista on lähes tuloton köyhä, joilla ei asumiskulujen ja laskujen maksun jälkeen jää rahaa elämiseen. Lähes tulottomien joukko kasvaa Suomessa tällä hetkellä vauhdilla, joka hakee vertaistaan OECD maissa.

Jos perheen ilmapiiriä nakertaa näköalattomuus ja aikuiset eivät usko omiin vaikutusmahdollisuuksiin, lasten itseensä imemä henkinen perintö on tulevaisuuden kannalta karmivaa. Lapset eivät tässä tapauksessa syrjäydy, vaan heidät syrjäytetään. Ja tietyssä mielessä yhteiskunnan toimesta, sillä valtion tarjoama perusturva ei vastaa kaikkeen hätään.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Raija Kerätär on tutkinut pitkäaikaistyöttömien sairauksia. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaistyöttömien sairauksissa on usein kyse masennuksesta, joka heikentää toimintakykyä. Masennustilojen tunnistaminen on kuitenkin haasteellista, sillä pitkäaikaistyöttömät eivät osaa tai jaksa jonottaa hoidon piiriin. Jaksamattomuus ei kuitenkaan kerro pitkäaikaistyöttömien viitseliäisyyden puutteesta, vaan uuvuttavasta noidankehästä: köyhyys masentaa ja masennus köyhdyttää. Parhaiten köyhyydessä eläviä lapsia autetaan tarjoamalla heidän vanhemmilleen työtä. Vanhempien mahdollinen masennus tulee kuitenkin hoitaa ennen kuin heitä voidaan auttaa koulutus- tai työllistämistukitoimin.

- Antti Kulmala, Diakoni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti